fbpx

Conditie opbouwen aan het begin van het seizoen: zo pak je dat aan!

De start van het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur, en mensen vragen mij dan: Judith hoe kan ik mijn conditie weer opbouwen, en hoe kan ik mijn techniek verbeteren? Heb jij daar goede oefeningen voor?
Daarover dus vandaag meer in mijn blog!

Het allerbelangrijkste is dat je weer start met oefenen, en dat je het rustig aan opbouwt! Dus niet meteen 2 uur vol gas er tegenaan, maar iedere dag ietsje langer. Vergelijk het met het trainen voor een marathon. Je loopt niet ineens 42 kilometer, dat moet je opbouwen. En als je door de zomerstop echt een aantal weken hebt stilgelegen, kun je niet meteen weer een marathon lopen!

Ikzelf bouw mijn sessies altijd als volgt op:
- warming-up
- melodische etudes
- techniek
- etudes
- voordrachtstukken
- cooling-down

Als ik na een zomerstop weer start dan duurt mijn totale sessie maximaal een halfuur, en dat bouw ik in de loop van een week uit naar anderhalf uur per dag. In de opbouwfase sla ik etudes en voordrachtstukken in eerste instantie over. In de opbouwfase is techniek het allerbelangrijkst. Natuurlijk is ook speelplezier van belang, maar dat haal ik in eerste instantie uit de melodische etudes. Warming-up en cooling-down mag je nooit overslaan!

Als ik merk dat ik alles weer een beetje 'lekker' heb zitten, dan ga ik weer etudes en voordrachtstukken toevoegen aan mijn work-out!

Oh ja, en als je dan wil weten wat voor soort technische oefeningen ik dan zoal doe... Ik gebruik vooral de oefeningen van Clarke, Arban en natuurlijk Fitness for Brass van Frits Damrow!