fbpx

Lees hier wat ik leerde tijdens een bijscholing!

Als dirigent en docent vind ik het belangrijk om mezelf te blijven bijscholen. Stilstand is achteruitgang in een wereld die zich alsmaar sneller ontwikkelt. Daarom volgde ik de afgelopen weken een aantal online workshops met als thema feedback geven aan een orkest en toewerken naar een eindpresentatie. Het waren inspirerende sessies, en ik wil er vandaag graag iets over schrijven in dit blog.

Hoe werk je met een orkest of koor of met een klein ensemble toe naar een fantastische eindpresentatie, een groot concert? Dat was eigenlijk de centrale vraag.
Ik heb kennis gemaakt met de I like I wish methode. Dit is een methode van feedback geven die je eigenlijk in allerlei situaties (dus niet alleen muzikaal) kunt gebruiken.
De basis is simpel: geef aan wat je waardeert en wat je graag nog anders zou zien.

In het voorbeeld van een orkestrepetitie: als je een werk hebt gerepeteerd geef dan aan wat goed ging, en waar je nog verbetering wilt. Zo weten muzikanten ook waaraan ze nog moeten werken. Belangrijk voor jezelf is wel dat je alles goed documenteert, zodat je de volgende keer weet waaraan je nog wilt werken bij een bepaald werk. Door je feedback te delen met je orkestleden maak je hen mede eigenaar van het kunstwerk, in dit geval het concert. Daardoor zullen ze meer betrokken zijn en meer gemotiveerd om thuis ook echt aan de slag te gaan.

Voor mij was het een eye-opener vooral voor wat betreft het repeteren met orkesten. Ik werk zelf vaak wel met zogenaamde kleurenkaarten voor stukken. Als een stuk rood is dan moet er nog ongelooflijk veel aan gebeuren. Oranje is veel werk, maar geen drama en geel is al bijna concertwaardig. Tot op heden maakte ik mijn orkestleden geen deelgenoot van mijn kleurenkaartjes, maar door de workshops die ik nu heb gevolgd ben ik van plan hen meer deelgenoot te gaan maken van het proces door middel van de I like I wish methode! Want zeg nou zelf: het is toch fantastisch om met een gemotiveerd orkest op een gestructureerde manier toe te werken naar een fantastisch concert?

En jij? Ga je de I like I wish methode inzetten? Misschien wel op een heel ander vlak dan ik?