fbpx

Mondkapjes en ademhaling

Sinds vorige week dinsdag is er een dringend verzoek om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen, zolang je geen zitplaats hebt…
Ik ga hier niet in op de zin en onzin van het gebruik van mondkapjes. Ik ben van mening dat we alles moeten doen om dat virus er snel onder te krijgen…

Maar mondkapjes en ademhaling, dat is een dingetje.. Veel mensen klagen over benauwdheid en/of moeilijk ademen als ze een mondkapje moeten dragen…
En ik kan me dat voorstellen, daarom hier wat tips om rustig te kunnen blijven ademen.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf probeert ontspannen te blijven, dat begint al met je houding. Focus vooral op het ontspannen houden van je schouders en je gezichtsspieren.

Ik raad je ook aan om alvast thuis een beetje te oefenen met het mondkapje. Zo raak je eraan gewend in een veilige vertrouwde omgeving en dat maakt het gemakkelijker om het straks in een openbare ruimte te dragen.
Experimenteer ook met verschillende soorten mondkapjes (er zijn nogal wat verschillende stoffen beschikbaar en zoek het mondkapje dat het meest comfortabel voor je voelt)

En dan je ademhaling… Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen. Dat is sowieso een goed idee in deze tijd omdat in je neus de lucht die je binnenkrijgt wordt gezuiverd, en in je mond niet. Een ander voordeel van de neusademhaling is dat deze de buikademhaling stimuleert waardoor je rustiger en ontspannener kunt blijven.

Ik wens je veel succes!

Heb jij andere vragen mbt ademhaling? Laat het me weten, wellicht kan ik je verder helpen! Wist je dat ik ook een workshop over ademhaling heb ontwikkeld?
Hier lees je er alles over!