fbpx

Op en top presteren met je orkest

De afgelopen week was een week boordevol concerten, en meer dan eens kreeg ik dan ook twee vragen:
- zoveel concerten achter elkaar is dat niet heel zwaar?
- hoe zorg je ervoor dat je het beste uit je muzikanten haalt?
Vandaag een antwoord op die twee vragen!

Zwaar?

Natuurlijk is het fysiek pittig om een aantal concerten in korte tijd te dirigeren. De andere kant is dat ik niet voor niks iedere week sport (hardlopen en fietsen). Dus mijn conditie is goed genoeg omdat aan te kunnen. En ja, natuurlijk is het bij concerten met zomerse temperaturen zwaarder, maar als ik eenmaal bezig ben is het alleen de muziek die nog telt.
Dus dan ga ik er vol voor!
En ik denk dat de grote truc is om voor jezelf buiten de concerten om alles rustig te maken: dus bewust tijd maken om (extra) te slapen, of om even een extra ommetje te maken.
Dat laatste brengt me bij het mentale aspect. Bij een concert wil je opperste concentratie van je muzikanten, maar die opperste concentratie en focus heb je als dirigent zelf ook nodig. 
En ik denk dat ik dat deel na Corona misschien wel het lastigst vind: focus houden. Maar juist daarvoor is die extra rust en ruimte buiten de concerten om zo belangrijk: dan kan je jezelf helemaal resetten voor een volgend concert!

Op en top

Je haalt het beste uit je muzikanten door hen vertrouwen te geven, daar ben ik vast van overtuigd. Dat kan even een bemoedigend knikje zijn tijdens het concert, of een peptalk vooraf. Maar veel meer nog is het de manier van werken tijdens repetities. 
Als dirigent wil je natuurlijk zoveel mogelijk minpuntjes verbeteren. Maar de manier waarop je dat aanpakt is bepalend voor het vertrouwen van je orkestleden. Als je hen positief blijft benaderen zal het vertrouwen groter zijn en daarmee het kans op succes het grootst. 
Natuurlijk zeg ik in the heat of the moment ook weleens iets waarvan ik later denk: oei dat was minder handig zo. Maar in het algemeen probeer ik altijd mijn orkestleden positief te benaderen, en ook te werken vanuit het wij-gevoel. 

Wat mij betreft is dat de manier om mensen het beste uit zichzelf te laten halen. 
Ik zeg nu niet dat deze manier heilig is hoor, maar dit is wel wat heel goed bij mij past!