fbpx

Terug naar mijn eerste liefde

8 jaar was ik.. Een vader en een moeder die allebei musiceerden bij de plaatselijke fanfare op respectievelijk trompet en cornet. Een tante en een opa die bij een fanfare elders speelden op bugel en saxofoon. En een (peet)oom die bugel speelde in de dorpsfanfare..

Oftewel blaasmuziek is me met de paplepel in gegoten. 
En ik, ik wilde één ding heel graag: ik wilde bugel spelen!! 

Die bugel, die kwam er hoor. En met wat geluk kon ik op mijn 8e ook al starten met muzieklessen aan de muziekschool. Fantastisch vond ik het!
Wat was ik dan ook ontzettend verdrietig toen mijn docent na korte tijd aangaf dat bugel voor mij geen geschikt instrument was. Nee, ik moest vanwege mijn overbeet overstappen naar een groter instrument. Tranen met tuiten huilde ik....

Die tranen waren van korte duur hoor! Want toen ik eenmaal een bariton in mijn handen had en ervaarde hoe fijn ik daarmee kon musiceren was ik snel verkocht. En de warme klank was vergelijkbaar met die van de bugel.. De bariton, en niet veel later de euphonium werd 'mijn' ding. En nog steeds! 

Inmiddels zijn we jaren verder. Ik ben inmiddels alweer meer dan 10 jaar actief als koperdocent/coach. Vanuit die hoedanigheid speel ik natuurlijk lang niet meer alleen euphonium. Ik geef veel les aan (jonge) trompet- en trombone-leerlingen. Natuurlijk heb ik ook zelf een trompet en een trombone, en ik speel daar zelf (buiten het lesgeven) ook regelmatig op. En ja, die trompet kost me altijd net wat meer moeite, maar met veel oefenen en een persoonlijk mondstuk gaat dit toch aardig goed. 

De afgelopen maanden heb ik ook veel thuis muziek gemaakt en daar dan video's van gemaakt.
En het was in die tijd dat die oude bugel-kriebel weer steeds vaker de kop op stak. En als ik trompet kan spelen, dan kan ik toch ook bugel spelen?!

En daarom heb ik dus afgelopen week een hele toffe stap gezet:
ik ben terug gegaan naar mijn allereerste liefde!! Ik heb een bugel aangeschaft!
En het voelt zo goed die heerlijke warme ronde sound, ik heb er al zoveel plezier van gehad in deze korte tijd.
Wellicht komt er binnenkort wel een leuke video online, want met de huidige avondlockdown is daar best wat tijd voor!
Dus ondanks alle COVID-narigheid, ben ik stiekem ook best een beetje een blij ei!